sreda, 1. oktober 2014

Čokoladno-mascarpone kocke


Kremasta, čokoladna, sveža...takšna, da je ne moreš nehat jest dokler je ne zmanjka! :D
Mascarponejeve kocke so dobra, enostavna in za oko prijazna sladica, ki je hitro narejena.




















Za velik pekač od pečice:
biskvit:
5 jajc 
5 žlic sladkorja
5 žlic moke
1-2 žlici kakava
noževa konica pecilnega praška

čokoladni preliv:
150ml sladke smetane
150g jedilne čokolade

in še:
500g mascarpone sirčka
15 žlic mleka

Kot za vsak biskvit tudi tu najprej ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg, rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem, dodamo moko s pecilnim in kakav. Na koncu rahlo vmešamo še sneg iz beljakov.
Maso zlijemo v pekač obložen s peki papirjem. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 10 minut.

Pečen in ohlajen biskvit prerežemo na pol, tako da dobimo dva manjša dela. Obe polovici navlažimo z mlekom, počakamo, da se tekočina vpije v biskvit in namažemo z mascarponejem.



Mascarpone je kar težko mazljiv, zato ga v čim manjših kupčkih porazdelimo po celotni površini biskvita. Po plasti mascarponeja prelijemo čokoladno polivko, ki smo jo pripravili tako, da smo smetano in čokolado segrevali nad soparo potem pa to nekoliko ohladili.



Plasti se še enkrat ponovijo, na čokoladno plast pride biskvit namazan z mascarponejem in ponovno prelit s čokolado. Pecivo postavimo v hladilnik, ko se čokolada strdi pecivo narežemo na majhne kockice in postrežemo.


Da bodo plasti lepo vidne pecivo režite z ostrim nožem, ki ga pomakate v vročo vodo in ga za vsako obrišete. Malo je zamudno ampak se splača. :)