sreda, 29. januar 2014

Najboljša jabolčna pita

Ne veste kam z jabolki iz ozimnice? Lahko jih porabite za jabolčno pito,tako ne vržete stran nobenega jabolka, tudi tiste malo nagnite uporabite, seveda pa nagniti del obrežite. :)













Testo za okrogli model premera približno 25 cm
300 g moke
1/2 zavitka pecilnega praška
1 zavitek vanilijevega sladkorja
110 g sladkorja
100 g margarine ali masla*
2 rumenjaka
3 žlice kisle smetane

Moko in pecilni prašek damo v posodo. Dodamo margarino ali maslo, sladkor, vanilijev sladkor, rumenjaka in kislo smetano ter zamesimo testo. 
 
  
Testo pustimo na hladnem počivati. 
Ko testo počiva mi naredimo jabolčni nadev. 

Jabolčni nadev
dobrega pol kilograma naribanih jabolk
2 žlici sladkorja*
čajna žlička cimeta








Olupljena in naribana jabolka damo skupaj s cimetom in sladkorjem v lonec in na hitro podušimo. Če so jabolka preveč sočna jih malo odcedimo.












Testo razvaljamo in ga s pomočjo valjarja položimo v pekač.
Odvečno testo obrežemo (ostanke spravimo, saj jih bomo porabili za okraševanje pite)








Testo napikamo z vilicami in damo za 5 minut v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj. 









Po petih minutah vzamemo testo iz pečice in ga nadevamo z jabolčnim nadevom ter okrasimo. Pečemo približno 40 minut.                                                           

             
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* včasih je potrebno več, včasih manj sladkorja, odvisno kako so sladka jabolka
* margarine se med seboj razlikujejo, nekatero vsebujejo več maščobe kot druge, če je testo kljub počivanju na hladnem premehko za valjanje ,dodajte moko po občutku



Ni komentarjev:

Objavite komentar