Za tri pekače od pečice:
500g moke
250g masla
100g sladkorja
2 jajci
5 žlic mleka
1 vanilij prašek
1 pecilni prašek
ščep soli
Če maslo shranjujete v hladilniku ga dajte vsaj uro preden začnete s peko iz hladilnika, da bo mehkejši, drugače boste celo večnost mesili. :)
Najprej skupaj zmešamo vse suhe sestavine, dodamo jim na koščke narezano maslo in vse ostalo. Po vztrajnem gnetenju smo le dobili vse v eno veliko kepo.
Testo razdelimo na tretjine, na pomokani površini razvaljamo prvo tretjino in tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka testa.
Testo ni treba dajat počivat v hladilnik, kar takoj lahko začnmo valjati in izrezovati oblike.Pečico vnaprej segrejemo na 180 stopinj celzija, piškote pečemo 10,15 minut - odvisno od debeline piškotov. Spodaj morejo biti zlato rjavi, zgoraj pa še svetli in mehki na otip.
Ko se piškoti ohladijo lahko naredimo maso s katero jih bomo okrasili. :D
Potrebujemo:
1 beljak
250g fino mletega sladkorja
žlička limoninega soka
Beljake na najnižji hitrosti stepamo toliko, da se naredi nekaj mehurčkov potem vanj vsujemo sladkor in limonin sok. Na najvišji hitrosti mešamo 5 minut, če se vam zdi masa preredka dodajte še sladkorja, če se vam zdi pregosta pa po kapljicah dodajajte vodo.
Masa naj bi bila ravno prav gosta, če se brazda, ki jo naredimo z žlico zlije z ostalo maso v desetih sekundah.
Če želimo različne barve rojal mase jo razdelimo na več delov, jo obarvamo in damo v dresirne ali navadne vrečke za živila. Vrečki odrežemo vogal, ampak res čisto malo. Sedaj lahko začnemo s krašenjem.
Najbolje je, da najprej naredimo obrobo, pobarvamo keks z želeno barvo in šele potem na to rišemo |
Naredimo obris, navpične črte različnih barv in potem z zobotrebcem vlečemo vodoravne črte, najprej v eno potem še v drugo stran |
Srčka naredimo tako, da čez piko potegnemo z zobotrebcem |
Piškote pustite na zraku, da se posušijo potem jih lahko zložite v embalažo, če jih kaj ostane. :D
Ni komentarjev:
Objavite komentar