četrtek, 17. april 2014

Piškoti okrašeni z rojal maso

Vsepovsod so že jajčki, zajčki, potice in vse druge dobrote. Za domačo potico je še malce prehitro, prvič, bi je prehitro zmanjkalo in drugič, če bi je slučajno kaj ostalo, bi bila do sobote že nekoliko suha. Recept potice sledi v naslednji objavi, danes pa malo več o krašenju piškotov.













Za tri pekače od pečice:
500g moke 
250g masla
100g sladkorja
2 jajci
5 žlic mleka
1 vanilij prašek
1 pecilni prašek
 ščep soli

Če maslo shranjujete v hladilniku ga dajte vsaj uro preden začnete s peko iz hladilnika, da bo mehkejši, drugače boste celo večnost mesili. :)
Najprej skupaj zmešamo vse suhe sestavine, dodamo jim na koščke narezano maslo in vse ostalo. Po vztrajnem gnetenju smo le dobili vse v eno veliko kepo. 
Testo razdelimo na tretjine, na pomokani površini razvaljamo prvo tretjino in tako nadaljujemo dokler nam ne zmanjka testa.
Testo ni treba dajat počivat v hladilnik, kar takoj lahko začnmo valjati in izrezovati oblike.
          

Pečico vnaprej segrejemo na 180 stopinj celzija, piškote pečemo 10,15 minut - odvisno od debeline piškotov. Spodaj morejo biti zlato rjavi, zgoraj pa še svetli in mehki na otip.

Ko se piškoti ohladijo lahko naredimo maso s katero jih bomo okrasili. :D 
Potrebujemo:
1 beljak
250g fino mletega sladkorja
žlička limoninega soka

Beljake na najnižji hitrosti stepamo toliko, da se naredi nekaj mehurčkov potem vanj vsujemo sladkor in limonin sok. Na najvišji hitrosti mešamo 5 minut, če se vam zdi masa preredka dodajte še sladkorja, če se vam zdi pregosta pa po kapljicah dodajajte vodo.
Masa naj bi bila ravno prav gosta, če se brazda, ki jo naredimo z žlico zlije z ostalo maso v desetih sekundah.
Če želimo različne barve rojal mase jo razdelimo na več delov, jo obarvamo in damo v dresirne ali navadne vrečke za živila. Vrečki odrežemo vogal, ampak res čisto malo. Sedaj lahko začnemo s krašenjem.
             
             

Najbolje je, da najprej naredimo obrobo, pobarvamo keks z želeno barvo in šele potem na to rišemo
Naredimo obris, navpične črte različnih barv in potem z zobotrebcem vlečemo vodoravne črte, najprej v eno potem še v drugo stran
Srčka naredimo tako, da čez piko potegnemo z zobotrebcem

Piškote pustite na zraku, da se posušijo potem jih lahko zložite v embalažo, če jih kaj ostane. :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar