ponedeljek, 31. marec 2014

Vanilijeve kocke






























Za pekač velikosti prib. 25x40cm

Biskvit:
4 jajca
4 žlice moke
4 žlice sladkorja
4 žlice mleka
2 žlici olja
1 vanilijev sladkor
1 žlica kakava

Krema:
1 zavitek vanilijevega pudinga
4 žlice sladkorja
1/2 l mleka
250 ml sladke smetane
2 vanilijevi kremi za torte

Žele:
2 rdeča preliva za torte
4dcl višnjevga soka od kompota ali višnjev fruc

Najprej ločite rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepete trd sneg. Rumenjakom dodajte sladkor, mleko, olje, vanilijev sladkor in moko s pecilnim praškom ter kakav. Vse dobro premešajte in na koncu v maso na rahlo vmešajte še sneg beljakov. Maso vlijte v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Pekač postavite v vnaprej ogreto pečico za 15,20 minut na 180 stopinj.
Pečen biskvit zvrnite iz pekača in odstranite papir za peko, potem biskvit vrnite v pekač saj boste potem po njem prelili kremo.

          
                       Stepen beljak in kakavova zmes.                                                                        Pečen biskvit

Za vanilijevo kremo po navodilih na vrečki skuhajte puding. Medtem, ko se puding hladi, ga občasno premešajte. Sladki smetani dodajte kremo za torte in jo stepite, ter umešajte v ohlajen puding. 

                    
                    Stepena smetana s kremo za torte                                                                    Krema na biskvitu

Ko se krema strdi, skuhajte preliv, tako kot je napisano na zavitku, le da na višnjevem soku in to, že skoraj hladno, prelijte čez kremo.
Pecivo pustite čez noč stati na hladnem. Naslednji dan ga razrežite na manjše kocke in postrezite.

sreda, 26. marec 2014

Borovničevo bananin napitek



Zaradi bogate vsebnosti magnezija in vitamina B6 banane zmanjšujejo razdražljivost, normalizirajo spanje in na splošno deluje blagodejno na živčni sistem. Poleg tega pa povečujejo koncentracijo in lajšajo učenje. Banana vsebuje triptofan, ki se v organizmu pretvarja v serotonin, ki je poznan kot hormon sreče. Ta nas sprošča in izboljša razpoloženje. Banane so učinkovite tudi pri boju s PMS, saj vplivajo na uravnavanje nivoja glukoze v krvi in tako tudi na razpoloženje.

Ne da so banane samo dobre, tudi kar nekaj zdravilnih lastnosti imajo, če to ni zadosten razlog, da jih uživamo pa tudi ne vem. :)
Jaz sem si tokrat privoščila banano v kombinaciji z borovnico in moram reči, da mi je to najljubša kombinacija do sedaj. 

Za približno 5dcl napitka sem uporabila 
2 banani
pest borovnic
2 dcl mleka

Banano olupite in jo nalomite na manjše kose. Zmiksajte, dodajte borovnice ponovno miksajte. Na koncu dodajte še mleko, malo pomešajte in vaš napitek je pripravljen. 

nedelja, 23. marec 2014

Pecivo "na suho"

Pecivo na suho je v spletnem portalu Kulinarika ocenjeno skoraj s petico. Ocena je upravičena, saj je pecivo res dobro in enostavno. Morda bi lahko rekli, da je to pecivo približek  Prekmurske gibanice le, da je to veliko enostavnejše narediti. :)













Za pekač približno 30 x 25
2 jogurtova lončka moke 
1 jogurtov lonček sladkorja
1 pecilni prašek
1 vanilij prašek

Nadev:
6 jabolk

500 g skute

2,5 dcl mleka
2,5 dcl sladke smetane
3 jajca
Po želji lahko v nadev vključite tudi orehe, mak, rozine

Margarina za pekač



Najprej si pripravite suho mešanico in skuto. Suho mešanico razdelite približno na tretjine. Jabolka sem jaz kar za sproti ribala v pekač, lahko pa tudi te vnaprej naribate. 

Z margarino dobro premažite pekač in že lahko začnete "sestavljati" pecivo.

Po dnu pekača posujte prvo tretjine suhe mešanice. Čez njo naribajte polovico jabolk, sedaj lahko dodate tudi mak, orehe ali rozine. Po plasti jabolk nadrobite skuto. Potem naj se plasti še enkrat ponovijo. "Sestavljanje" zaključite s suho plastjo.
Sedaj v posodi zmešajte jajca, sladko smetano in mleko ter to polijte po pecivu. Malo počakajte, da se jajčna mešanica dobro vpije. Pecivo postavite v v naprej segreto pečico na 180 stopinj za 45 minut.

 







torek, 18. marec 2014

Melonin napitek




V hladilniku sem našla še nekaj melone od prejšnjega dne, v skrinji se pa tudi vedno najde kakšno sadje. Sadje, malo mleka, multipraktik in že sem imela pred sabo okusen zajtrk. :)

Za približno 2 decilitra napitka sem v multipraktiku zmešala kar lep kos melone, pest zamrznjenih jagod in slab deciliter mleka.

sobota, 15. marec 2014

Borovničeva zloženka

Prihajajo toplejši dnevi, ki so kot nalašč za lahke sadne sladice, ker je sladica v kozarcu tudi očem prijetna je idealen posladek h kosilu v dvoje. :) 
Za 8 kozarcev s prostornino 2 dcl:
300 g borovnic
50 ml vode
80 g sladkorja
500 g maskarponeja
paket piškotov Grancereale
vaniljeva krema: 1 vanilijev puding, 1/2 l mleka, 1 jajce

Najprej si vse pripravimo.
Naredimo vanilijevo kremo. Po navodilih na vrečki skuhamo puding, ko je kuhan v še toplega vmešamo rumenjak in sneg stepenega beljaka.
Pripravimo tudi borovničevo kremo. 
V loncu pomešamo borovnice, vodo in sladkor.
Mešanico zavremo in kuhamo 6 do 8 minut toliko, da borovnice spustijo nekaj tekočine, ki jo bomo vmešali v mascarpone.

Dno kozarcev prekrijemo z borovnicami, po njih potresemo nadrobljene piškote. Zatem v kozarce razdelimo vaniljevo kremo, še nekaj nadrobljenih piškotov, nato pa dodamo mešanico maskarponeja in tekočine, ki je ostala od borovnic.


Sladica je zares dobra, ko skupaj okusimo vse plasti zloženke. :)

sreda, 12. marec 2014

Mafini brez moke

Peciva brez moke sem si predstavljala kot nekaj zbitega,težkega in ne ravno dobrega. Še dobro, da sem se odločila preizkusiti kakšna so ta peciva. Moram reči, da s prvim receptom brez moke sem imela srečo. Mafini so bili zelo dobri! :D














Sestavine za 12 mafinov:
1 skodelica kokosove moke
2/3 skodelice kakava v prahu*
1 žlička sode bikarbone
1/2 žličke soli
6 žlic zmehčanega masla
3/4 skodelice sladkorja
5 jajc
3 zrele banane
1/2 skodelice kisle smetane

Okras
250 ml sladke smetane
200 g bele čokolade

V posodo stresite kokosovo moko, kakav sol in sodo bikarbono. V drugi posodi stepite jajca in sladkor. Jajčni kremi dodajte pretlačeno banano in kislo smetano, potem k tej masi postopoma dodajajte suhe sestavine.
Pekač za mafine premažite z maslom in vdolbinice skoraj do vrha napolnite s testom.
Pekač postavite v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj in pecite 20 minut.

Ko se mafini ohladijo jih okrasimo s sladko smetano, kateri smo dodali belo čokolado.
Sladko smetano segrevamo toliko časa, da skoraj zavre potem jo odstavimo z ognja in vanjo nalomimo belo čokolado, premešamo, da se čokolada stopi. Preden smetano stepemo se mora popolnoma ohladiti.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*če ne želite grenkega okusa po kakavu polovico kakava nadomestite s čokolado v prahu
*čeprav bo sredica nekoliko mehka in lepljiva, zaradi banan,so mafini zagotovo pečeni

sreda, 5. marec 2014

Sadni napitek iz mandarin


Vse, kar potrebujete za pripravo tega osvežujočega in zdravega napitka je sadje ali zelenjava, tekočina, multipraktik in nekaj minut časa. 
Po včerajšnjem prenajedanju s krofi je bil tale svež napitek danes pravo olajšanje za moj želodec! :)

Za približno 5dcl napitka:
1 jabolko
6 mandarin
2 dcl mleka

Jabolki odstranite peške in jo narežite na manjše koščke. Mandarine olupite, če na mandarini ostane kaj tiste bele kožice jo odstranite, ker bo grenila vaš napitek.
Sadje in mleko dajte v multipraktik in mešajte. Koliko časa? Odvisno, če želite napitek s koščki ne boste mešali toliko časa, kot če želite čisto gladek napitek.