torek, 25. februar 2014

Res dobri krofi!


V raznih reklamnih letakih že najdemo vse za enega najbolj veselih praznikov - pust! :D
Vsako leto krofe spečemo že pred pustom. Zakaj? Ker bi jih drugače prehitro zmanjkalo, tako pa za pust ostane kakšen, ki ga lahko damo sosedovim maškarcam, ki se pridejo pokazat.

















Najbrž ste že brali recept in opažate, da je sedaj drugačen. Ja, res je! To pa zato, ker želim z vami deliti najboljši recept za krofe.

Iz ene kile moke 27 srednje velikih krofov
1 kg moke (pol ostre pol gladke bele) 
100 g sladkorja
1 dcl olja
žlička soli
kocka kvasa za sladko testo 
5 dcl mleka
6 rumenjakov*
0,5 dcl ruma
Marmelada za nadev in sladkor v prahu za posip

Naredimo kvasec, kvas nadrobimo v deciliter mlečnega mleka in počakamo, da se kvas dvigne.                               
V veliki posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Dodajamo sol, olje in rum, počasi mešamo. Dodamo še vzhajani kvas in preostalo mleko, ko vse dobro premešamo dodamo moko. Najprej je masa zelo mehka, zato mešamo z kuhalnico ali paličnim mešalnikom z nastavki za gnetenje. 
Ko se testo ne oprijema več posode, kar takoj začnemo delati kroglice. Ja, prav ste prebrali tudi zato mi je recept všeč, ker ni treba predolgo čakati na slastne krofe. :)
Ker je masa mehka si pri izdelavi kroglic pomagamo z malo moke, ampak samo toliko, da se nam testo ne prijema na roke. 
Kroglice postavljamo na mehko podlago in jih pustimo vzhajati pol ure. 



Krofe je najlažje peči v cvrtniku, ker je tam temperatura olja ves čas enaka (cvremo jih pri približno 170 stopinjah). Lahko jih pa cvremo tudi v večji posodi, v katero nalijemo za tri prste olja, toliko, da krof plava. Krofe polagamo v olje tako, da je zgornja (vzhajana) stran v olju in pokrijemo. Krofe na vsaki strani pečemo približno tri minute oziroma toliko, da so lepo zlato rjavi. Ko krof obrnemo posode z oljem ne pokrivamo. Pečene krofe položimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje. 
Ne se ustrašiti ali obupati, če so po prvi rundi krofi takšni kot tista dva bolj zapečena na spodnji sliki, prva runda je bolj poskusna, da vidimo kako se naši krofi obnašajo v olju. 

                                          



Krofe še napolnimo z marmelado posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Najlepši krofi bodo iz domačih jajc, saj bodo lepe rumene barve
*Da poskusimo ali je olje že dovolj vroče naredimo preizkus le z enim krofom.
Pri tem lahko ugotovimo, ali je mast za cvrtje prehladna, ali cvrtje predolgo traja in krof vpije preveč masti, ali je krof premalo časa vzhajal in ali se je usedel pregloboko v mast in zato ne bo imel lepega belega roba.

Recept sem našla na portalu kulinarika, če pogledate komentarje boste videli, da so res vsakemu všeč, nedvomno je tole najboljši recept za krofe! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar