torek, 25. februar 2014

Res dobri krofi!


V raznih reklamnih letakih že najdemo vse za enega najbolj veselih praznikov - pust! :D
Vsako leto krofe spečemo že pred pustom. Zakaj? Ker bi jih drugače prehitro zmanjkalo, tako pa za pust ostane kakšen, ki ga lahko damo sosedovim maškarcam, ki se pridejo pokazat.

















Najbrž ste že brali recept in opažate, da je sedaj drugačen. Ja, res je! To pa zato, ker želim z vami deliti najboljši recept za krofe.

Iz ene kile moke 27 srednje velikih krofov
1 kg moke (pol ostre pol gladke bele) 
100 g sladkorja
1 dcl olja
žlička soli
kocka kvasa za sladko testo 
5 dcl mleka
6 rumenjakov*
0,5 dcl ruma
Marmelada za nadev in sladkor v prahu za posip

Naredimo kvasec, kvas nadrobimo v deciliter mlečnega mleka in počakamo, da se kvas dvigne.                               
V veliki posodi penasto stepemo rumenjake in sladkor. Dodajamo sol, olje in rum, počasi mešamo. Dodamo še vzhajani kvas in preostalo mleko, ko vse dobro premešamo dodamo moko. Najprej je masa zelo mehka, zato mešamo z kuhalnico ali paličnim mešalnikom z nastavki za gnetenje. 
Ko se testo ne oprijema več posode, kar takoj začnemo delati kroglice. Ja, prav ste prebrali tudi zato mi je recept všeč, ker ni treba predolgo čakati na slastne krofe. :)
Ker je masa mehka si pri izdelavi kroglic pomagamo z malo moke, ampak samo toliko, da se nam testo ne prijema na roke. 
Kroglice postavljamo na mehko podlago in jih pustimo vzhajati pol ure. 



Krofe je najlažje peči v cvrtniku, ker je tam temperatura olja ves čas enaka (cvremo jih pri približno 170 stopinjah). Lahko jih pa cvremo tudi v večji posodi, v katero nalijemo za tri prste olja, toliko, da krof plava. Krofe polagamo v olje tako, da je zgornja (vzhajana) stran v olju in pokrijemo. Krofe na vsaki strani pečemo približno tri minute oziroma toliko, da so lepo zlato rjavi. Ko krof obrnemo posode z oljem ne pokrivamo. Pečene krofe položimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje. 
Ne se ustrašiti ali obupati, če so po prvi rundi krofi takšni kot tista dva bolj zapečena na spodnji sliki, prva runda je bolj poskusna, da vidimo kako se naši krofi obnašajo v olju. 

                                          



Krofe še napolnimo z marmelado posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Najlepši krofi bodo iz domačih jajc, saj bodo lepe rumene barve
*Da poskusimo ali je olje že dovolj vroče naredimo preizkus le z enim krofom.
Pri tem lahko ugotovimo, ali je mast za cvrtje prehladna, ali cvrtje predolgo traja in krof vpije preveč masti, ali je krof premalo časa vzhajal in ali se je usedel pregloboko v mast in zato ne bo imel lepega belega roba.

Recept sem našla na portalu kulinarika, če pogledate komentarje boste videli, da so res vsakemu všeč, nedvomno je tole najboljši recept za krofe! :)

nedelja, 23. februar 2014

Princeske



Mogoče niso tako lepe kot tiste, ki jih vidimo v trgovinah, v zastekljenem hladilniku, so pa zato veliko boljše! :)















Bananina krema:
400 ml mleka
90 g sladkorja
60 g moke
3 jajca
1/2 bananinega ekstrakta*

Paljeno testo:
100 g moke
2 dcl vode
7 dag margarine
ščep soli

Najprej naredimo kremo. V  posodo ubijemo tri jajca, dodamo sladkor, moko in 100 ml mleka. Zmes z metlico gladko zmešamo. Preostalo mleko zavremo. V vrelo mleko počasi med mešanjem vlivamo jajčno mešanico. Kremo pri nizkem ognju mešamo dokler se ne zgosti. Kremo pokrijemo s prozorno folijo, ki jo potisnemo na površino kreme, da preprečimo nastajanje skorjice.










Paljeno testo pripravimo tako, da v kozici segrejemo vodo, margarino in sol, ko zavre vsujemo moko in mešamo dokler se ne naredi cmok, ki odstopa od posode.

                        

Ohlajenemu testu primešamo jajce. Naslednje primešamo šele, ko je predhodno popolnoma vmešano s testom.
                                 

Testo s pomočjo vrečke, ki ji odrežemo vogal nabrizgamo na pekač obložen s peki papirjem. Kupčki testa naj ne bodo preveč skupaj, saj bo testo v pečici nekoliko naraslo.

                                                                                     Surove                                                     pečene princeske

Pekač postavimo v vnaprej ogreto pečico in pečemo 20-30 minut pri 200 stopinjah celzija. Še vročim princeskam odrežemo vrh, ohladimo in napolnimo s kremo in, če želimo še, s smetano.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*za še boljši okus kremi dodajte banano, ki jo pretlačite z vilicami
*namesto bananinega ekstrakta lahko v mleku zakuhate prerezan strok vanilije in tako dobite vanilijevo in ne bananino kremo
*iz mase sem dobila 20 princesk
*pečice med peko ne smemo odpirati, ker bodo princeske padle skupaj

petek, 21. februar 2014

Dišeča vroča čokolada


Vročo čokolado so pred več kot dva tisoč leti začeli pripravljati Maji, staro-ameriško ljudstvo. V Evropo je vroča čokolada prišla komaj v 16. stoletju, seveda pa se je razlikovala od zdajšnje. Danes poznamo raznorazne okuse vroče čokolade. Bela, kokosova, karamelna, lešnikova...za vsakega se najde nekaj. :)












Kako pripraviti domačo vročo čokolado, tako, ki bo čisto po vašem okusu? Potrebujete samo te sestavine, ki jih vidite na sliki.
Čokoladni puding, sladkor, čokolado z večjim deležem kakava in cimet.

Recept:
2 vrečki pudinga
100 g čokolade*
3 žlice sladkorja
žlička cimeta

Čokolado zmeljemo v multipraktiku ali naribamo. Dodamo pudingov prah, sladkor in cimet. Dobro premešamo in shranimo v kozarec. 
Ko si zaželimo vroče čokolade si jo pripravimo tako, da zmešamo dve zvrhani žlički čokoladne mešanice z malo mleka, da se vse sestavine stopijo. To vlijemo v 150 ml vrelega mleka in mešamo še nekaj časa, da se zgosti. 
Še vročo postrežemo s sladko smetano.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*lahko dodate čokolado z raznimi okusi (v mojem primeru čokolada z okusom pomarnče, je dala vroči čokoladi še dodatno aromo)


sreda, 19. februar 2014

Nizka čokoladna torta

Tole je pravi recept za tiste, ki imajo radi okus po kakavu. Recept vsebuje jedilno čokolado, ki ima v sebi večji delež kakava kot mlečna čokolada, zato kljub veliki količini čokolade tortica ni pretirano sladka.













Sestavine za pekač s premerom 25 cm
4 jajca
50 g sladkorja
200 g masla
100 g čokolade za kuhanje
100 g moke
žličke pecilnega praška

Krema:
0,5 l sladke smetane (1 dcl dajte na stran in uporabite pri dekoraciji torte) 
200 g čokolade za kuhanje
žlica sladkorja

Sladkor in rumenjake penasto umešajte, dodajte jim stopljeno čokolado in maslo( stopite nad soparo). Zmesi dodajte moko s pecilnim praškom, na koncu v maso vmešajte še sneg iz beljakov. 
Testo vlijte v pomaščen pekač in v vnaprej ogreti pečici pecite 20 minut pri 180 stopinjah.
Leva s.: stopljena čokolada in maslo; zgornja s,: sneg v masi; spodnja s. testo v pekaču


Medtem, ko se biskvit peče pripravite kremo. Sladko smetano, čokolado in sladkor na nizkem ognju segrevajte dokler ne zavre.

Krema

Ko je biskvit pečen ga vzemite iz pečice,ga prepikajte z vilicami in še toplega prelijte s kremo.
  
Levo: prepikan biskvit; desno: biskvit prelit s kremo

Čeprav je krema zelo redka se bo po nekaj urah v hladilniku strdila. Tortico narežite, okrasite in postrezite. 

četrtek, 13. februar 2014

Sočne kokosove kocke


Vsi poznamo tiste kokosove kocke, ki jih namakamo v kakav potem pa povaljamo v kokosovi moki. Če imate radi kokos, "navadnih" kokosovih kock ste se pa že naveličali, je tale recept pravi za vas. :)












Za pekač približno 23x36
Biskvit:
200 g moke
120 g sladkorja
100 ml mleka
100 g margarine
6 jajc
1 zavitek pecilnega praška
1 zavitek vanilijevega sladkorja
2 žlički kakava

Krema:
500 ml mleka
60 g sladkorja
60 g moke
150 g kokosove moke

Preliv:
300 ml mleka

Čokoladna glazura:
100 g čokolade
70 g margarine
žlica ruma

Začnemo s kremo. Zmešamo moko, kokosovo moko in sladkor. Zavremo mleko, mešanico s suhimi sestavinami zakuhamo v vrelem mleku. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso.
Če je masa pretrda, dodamo malo mleka.


Končana krema

Za biskvit ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor penasto vmešamo, dodamo stopljeno margarino, mleko in nato moko s pecilnim praškom. Na koncu dodamo še sneg iz beljakov.
Polovico testa damo v pomaščen pekač in pečemo 8 minut pri 180 stopinjah. Drugi polovici biskvita dodamo kakav in tako pripravimo temni biskvit.

Polovica svetlega biskvita v pekaču, polovica biskvita s kakavom

Po osmih minutah testo vzamemo iz pečice in ga nadevamo s kokosovo kremo, zgladimo in po vrhu polijemo še temni biskvit. Vse skupaj pečemo še 20 - 25 minut na 180 stopinjah. 
Vse tri plasti


Pečeno še vroče prelijemo z mlekom, ko biskvit vse vpije in se ohladi pecivo prelijemo še s stopljeno čokolado. Čokolado z margarino stopite nad soparo.

                     
                Prelito z mlekom                                                          Prelito s čokolado
Narežemo na rezine in postrežemo

ponedeljek, 10. februar 2014

Dan Nutelle


5. februar, svetovni dan Nutelle je res že mimo. Pa saj ni potrebno, da imamo ravno na ta dan tudi mi dan Nutelle. Jaz sem ga imela včeraj, ko sem naredila rulado z Nutello in banano ter Nutelline mafine. :)

Rulada z Nutello in banano

Recept za rulado sem že objavila najdete ga na koncu strani.

Preden spečete čisto navaden "dolgočasen" biskvit si poglejte kako ga enostavno polepšate. Res, da je potem malo več dela z obračanjem biskvita ampak se splača!

Odrežete kos peki papirja ga položite v pekač in ga okrasite. Kako? Enostavno! Vzamete eno jajce, ločite rumenjak od beljaka. Za risanje bomo potrebovali samo beljak,(rumenjak dodajte ostalim šestim, ki jih po receptu potrebujete za rulado), ki mu bomo dodali tri žlice moke, malo olja in barvilo. Zmešajte, da bo masa gladka. Ne sme biti preveč tekoča, ker se bo vzorec razmazal po pekaču.
Maso vlijte v vrečko, ji odrežite rob in začnite z risanjem po peki papirju.

Porišete samo pol pekača, saj se druga polovica tako ne bo videla, ker bo zvita. Ko končamo z risanjem počakamo nekaj časa, da se vzorec malo posuši.
Po vzorcu enakomerno, a previdno razporedimo testo za rulado.


Pekač za 8,9 minut postavimo v vnaprej ogreto na 180 stopinj. Ali je biskvit dovolj pečen vidimo po tem, če lepo odstopa od peki papirja.
Biskvit zvrnemo na drug pekač in odstranimo peki papir, sedaj imamo porisano stran zgoraj. Ker želimo, da se naš vzorec vidi moramo še enkrat obrniti biskvit. Peki papir, ki smo ga prej odstranili sedaj položimo na biskvit in še vročega zvijemo, zvijati začnemo na deli, ki ni porisan.
Ko se zvit biskvit popolnoma ohladi, ga previdno odvijemo, odstranimo peki papir in namažemo z Nutello.


Banano damo na začetek in začnemo zvijati biskvit. Zvijajte čim bolj tesno, da ne bo luknje a pazite, da vam ves nadev ne "pobegne" ven.



Mini mafini z Nutello

Za 33 mini mafinov
220 g moke
1 pecilni prašek
200 ml mleka
80 g kakava
100 g sladkorja
2 jajci
2 žlički vanilijevega sladkorja
3 žlice olja

Ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine. Moko, sladkor, pecilni prašek, kakav in vanilijev sladkor damo v večjo skledo in premešamo. Nato dodamo jajca, mleko in olje. Ponovno premešamo, da nastane gladka masa.

Maso do dveh tretjin vlijemo v pomaščene pekač za mafine. Pečemo približno 15 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinjah.

Pečene mafine vzamemo iz pečice, predenj jih vzamemo iz pekača se naj malo ohladijo. Mafin na vrhu primemo nežno zavrtimo in vzamemo iz pekača.

Ko so mafini popolnoma hladni jih še okrasimo z Nutello in že so pripravljeni, da jih pojemo. :)

četrtek, 6. februar 2014

Kremne rezine po moje

Vsi pravijo, da so Blejske kremne rezine najboljše, jaz pa pravim, da jih ni čez domače kremšnite! :)















1 listnato testo za podlago razvaljamo v velikosti pekača in spečemo*

Masa za pekač 34 x 42 (rezine niso ravno visoke)
7 rumenjakov
15 dag sladkorja
vanilijev sladkor
3 jedilne žlice ruma*
2 dcl mleka, ki ga vzamemo od 1,5 l mleka
22 dag moke

7 beljakov
15 dag sladkorja
0,5 l smetane za stepanje
naribana čokolada za posip

Listnato testo razvaljamo čimbolj na tanko, ga prepikamo z vilicami in pečemo na peki papirju pri 200 stopinjah toliko časa, da začne dobivati barvo, potem temperaturo zmanjšamo na 150 stopinj in še 5 minut pečemo.


Rumenjake s sladkorjem penasto vmešamo. Dodamo vanilijev sladkor, rum, 2 dcl mleka in na koncu postopoma dodajamo še moko.


Ostalo mleko zavremo v večji posodi in vanj vlijemo maso. Ves čas mešamo z mešalnikom, kuhamo 10 minut in pazimo, da se ne prismodi.
Naredimo sneg iz 7 beljakov in mu dodamo 15 dag sladkorja.

Beljak dodamo kuhani masi, dobro premešamo in zlijemo v pekač obložen z listnatim testom.


Postavimo na hladno, ko se ohladi stepemo 0,5 l sladke smetane in jo razmažemo po masi. Po sladki smetani potrosimo naribano čokolado.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* za prave kremne rezine potrebujeta dva kosa listnatega testa, še enega za povrhu
*ruma je ravno za aroma, če želite lahko količino povečate



sobota, 1. februar 2014

Čokoladne posodice

Luštne male posodice iz čokolade v katerih lahko postrežete različne kreme. Kaj je boljšega kot to, da pojeste vsebino s skodelico vred? :)
Vsa umetnost pri posodicah je, da stopite čokolado, jo razmažete po posodici in počakate da se strdi.








    


                 Nad soparo stopite 100 g čokolade in ji dodajte malo masla. Čokolada naj ne bo preveč tekoča.
Vzemite papirnate posodice za mini mafine, v njih dajte žličko čokolade in jo razmažite po stranicah. Pomagajte si s čajno žličko ali čopičem.

Počakajte, da se prva plast strdi in postopek ponovite tolikokrat, da čez čokolado ne bo več viden papir. Ni treba, da je notranjost posodice gladka saj se ne bo videla, ko bo v njej nadev.

Posodice s čokolado dajte v hladilnik, ko so dovolj trde odstranite papir in čokoladne posodice napolnite s poljubno kremo.